Owoce w dietach niskowęglowodanowych

Owoce w dietach niskowęglowodanowych

Owoce słyną z dużych ilości fruktozy, czyli  łatwo przyswajanych węglowodanów. W dietach niskowęglowodanowych, gdzie liczy się całkowita ilość zjedzonych węglowodanów, można zjadać w ciągu dnia dowolną ilość owoców,  pamiętając jednak o prawidłowych godzinach spożywania (czyt. Jedz o czasie chudnij w pasie). Owoce o niższej zawartości cukru zawierają tyle samo zdrowych składników odżywczych oraz witamin,  ponadto są bogate w antyoksydanty i drugorzędne składniki roślinne. Poniższe zestawienie ułatwi rozróżnianie owoców ze względu na zawarte w nich ilości cukrów:

Owoce o najniższej zawartości cukru:

  • małe ilości cytryny lub limonki
  • rabarbar
  • maliny
  • jeżyny
  • żurawina

Owoce o średniej zawartości cukru:

  • truskawki
  • papaja
  • arbuz
  • brzoskwinie
  • nektaryny
  • borówki
  • melon kantalupa
  • melon
  • jabłka
  • morele
  • grapefruit

Owoce o wysokiej zawartości cukru:

  • śliwki
  • pomarańcze
  • kiwi
  • gruszki
  • ananas

Owoce o bardzo wysokiej zawartości cukru:

  • mandarynki
  • czereśnie
  • winogrono
  • granat
  • mango
  • figi
  • banan
  • suszone owoce (np. daktyle, figi, rodzynki, śliwki, morele suszone)

Podsumowanie

Dziennie zalecane jest spożywanie 5 porcji warzyw i owoców. Spożywanie ich jednak powinno być zgodne z mottem: „jedz o czasie chudnij w pasie”, gdzie zaleca się spożywanie węglowodanów do godziny 17. Po tej godzinie zaleca się spożywanie warzyw, białek oraz wysokiej jakości olei roślinnych.

Previous Kiedy i jak się ważyć?

0 Komentarzy

Brak Komentarzy!

Bądź pierwszy i dodaj komentarz!

Dodaj odpowiedź