Owoce w dietach niskowęglowodanowych
Owoce słyną z dużych ilości fruktozy, czyli łatwo przyswajanych węglowodanów. W dietach niskowęglowodanowych, gdzie liczy się całkowita ilość zjedzonych węglowodanów, można zjadać w ciągu dnia dowolną ilość owoców, pamiętając jednak o prawidłowych godzinach spożywania (czyt. Jedz o czasie chudnij w pasie). Owoce o niższej zawartości cukru zawierają tyle samo zdrowych składników odżywczych oraz witamin, ponadto są bogate w antyoksydanty i drugorzędne składniki roślinne. Poniższe zestawienie ułatwi rozróżnianie owoców ze względu na zawarte w nich ilości cukrów:
Owoce o najniższej zawartości cukru:
- małe ilości cytryny lub limonki
- rabarbar
- maliny
- jeżyny
- żurawina
Owoce o średniej zawartości cukru:
- truskawki
- papaja
- arbuz
- brzoskwinie
- nektaryny
- borówki
- melon kantalupa
- melon
- jabłka
- morele
- grapefruit
Owoce o wysokiej zawartości cukru:
- śliwki
- pomarańcze
- kiwi
- gruszki
- ananas
Owoce o bardzo wysokiej zawartości cukru:
- mandarynki
- czereśnie
- winogrono
- granat
- mango
- figi
- banan
- suszone owoce (np. daktyle, figi, rodzynki, śliwki, morele suszone)
Podsumowanie
Dziennie zalecane jest spożywanie 5 porcji warzyw i owoców. Spożywanie ich jednak powinno być zgodne z mottem: „jedz o czasie chudnij w pasie”, gdzie zaleca się spożywanie węglowodanów do godziny 17. Po tej godzinie zaleca się spożywanie warzyw, białek oraz wysokiej jakości olei roślinnych.
0 Komentarzy
Brak Komentarzy!
Bądź pierwszy i dodaj komentarz!